مربای گل‌محمدی

مربای گل‌محمدی

مربای گل‌محمدی یکی از لذیذ‌ترین مرباها برای وعده صبحانه است. برای درست کردن مربای گل‌محمدی باید از گل‌های ناحیه تبریز و ارومیه ( استان آذربایجان و مناطق کوهستانی ) استفاده کرد زیرا گل‌ِمحمدی این منطقه به هیچ عنوان تلخی ندارد اما گلِ محمدی مناطق کویری تلخ می‌شود و برای درست کردن مربا باید آنها را چند بار جوشاندکه این کار باعث می‌شود عطر و طعم مربا تغییر کند.

برای تست کردن تلخی مربا می‌توانید تعدادی گلبرگ رو به صورت خام بجوشانید اگرتلخی نداشت یعنی این گل برای مربا مناسب است.
نکته دیگر برای درست کردن مربا این است که حتماً از رنگ صورتی این گل استفاده نمایید زیرا رنگ‌های تیره‌تر و قرمز رنگ آن بسیار مسهل و تلخ هستند.

مواد لازم برای تهیه مربای گل محمدی :

۱) یک پیمانه گلبرگ گل محمدی

۲) دو پیمانه شکر

۳) دو پیمانه آب جوش

۴) نصف قاشق چایخوری جوهر لیمو

۵) نصف لیوان گلاب

۶) هل ۲ عدد

( هل و گلاب به دلخواه اضافه می‌شود )

طرز تهیه مربای گل محمدی :

گلبرگ‌های گل محمدی را با آب بشویید و روی پارچه‌ای پهن کنید تا کاملاً خشک شوند و آب اضافی آنها از بین برود.
گلبرگ‌های گل محمدی را می‌توانید به صورت خرد شده یا درسته استفاده کنید اگه دوست دارید گلبرگ‌ها درسته باشند فقط با قیچی قسمت انتهایی و سفید رنگ گل‌ها رو جدا کنید و یا با قیچی قسمت‌های صورتی گل محمدی رو ریز خرد کنید، توجه کنید که مربا با گل محمدی تازه کمی زیر دندون حس می‌شود برعکس مربا با گل محمدی خشک، هر چه اندازه گل محمدی درشت‌تر باشد بیشتر زیر دندان احساس می‌شود پس برای انتخاب سایز خرد کردن گل‌ها این نکته را به خاطر بسپارید.

۱) آب رو داخل قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا به جوش بیاید و بعد جوهر لیمو رو به آب در حال جوش اضافه کنید (سعی کنید حتما از جوهر لیمو استفاده کنید و اون رو با آبلیمو جایگزین نکنید چون جوهرلیمو علاوه بر اینکه از شکرک زدن مربا جلو گیری می‌کند با تجزیه رنگ گل‌ها رنگ طبیعی و زیبایی به مربا می‌دهد).

۲) شکر رو به آب اضافه کنید. اجازه دهید روی حرارت متوسط بماند و دانه‌های شکر کاملاً حل شوند و شیره شفافی به دست آید و شروع به جوشیدن کند.

۳) حالا حرارت رو کم کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم بجوشد تا به قوام برسد و اگه شیره در حال جوشیدن به دیواره‌های ظرف پاشید حتما با قلموی آغشته به آبلیمو دیواره‌های ظرف رو تمیز کنید چون این ذره‌ها باعث ایجاد شکرک در مربا می‌شوند ( اگه قلمو ندارید پارچه نخی تمیزی رو به آبلیمو آغشته کنید و کناره‌های ظرف رو با پارچه تمیز کنید). در این فاصله تا شیره به قوام برسد گلبرگ‌های خرد شده رو داخل تابه‌ای بریزید.

۴) روی حرارت کم به مدت دو دقیقه تفت بدهید( حتما به زمان توجه کنید) تا حجم گلبرگ‌ها کم شود و بعد از روی حرارت بردارید و یک لیوان آب جوش به گلبرگ‌‎ها اضافه کنید و در تابه را بگذارید تا عطر گل‌ها بیرون بیاید و حدود بیست دقیقه زمان دهید تا داخل تابه در بسته بماند ( از کم شدن رنگ گلبرگ‌ها نترسید موقع اضافه کردن گلبرگ‌ها به شیره به رنگ طبیعی خود باز می‌گردد)

وقتی شیره به قوام رسید ( برای چک کردن اینکه به قوام رسیده یا نه چند قطره از شیره رو ما بین دو انگشت تست کنید اگه حالت چسبنده و کشسانی داشت و آبکی نبود یعنی به قوام رسیده و یا اینکه یک قاشق از شیره رو داخل نعلبکی بریزید و داخل یخچال بذارید تا خنک شود و بعد نعلبکی رو توی دست به حالت مایل کمی بچرخونید و به حرکت شیره نگاه کنید اگه آبکی نبود و آروم حرکت میکرد و غلظت داشت یعنی به قوام رسیده (توجه کنید که اگه مربا بیش از حد به قوام برسه حتما شکرک میزند پس به میزان قوام رسیدن اون دقت کنید)

۵- گلبرگ‌ها رو به شیره اضافه و مخلوط کنید و اجازه دهید حدود شش الی هشت دقیقه روی حرارت بماند  ( از زمان اضافه کردن گلبرگ‌ها حتما زمان بگیرید) چون اگه بیشتر روی حرارت بماند مربا تلخ می‌شود.

در این مرحله زیر گاز رو خاموش و درب قابلمه را ببندید.

۶- داخل ظرفی آب سرد و یخ بریزید و بعد از خاموش کردن حرارت و گذاشتن در ظرف، قابلمه رو بلافاصله داخل آب یخ قرار دهید تا شوک حرارتی به مربا وارد شود حدود پنج دقیقه داخل آب یخ بماند و بعد خارج کنید و اجازه دهید تا زمان خنک شدن کامل با در بسته به همراه دم کنی بماند.

استفاده از دم کنی باعث می‌شود عطر مربا حفظ شود و داخل مربا باقی بماند و همینطور از عرق کردن و ریختن آب داخل مربا جلوگیری می‌کند و رطوبت اضافی آن را می‌گیرد. شوک حرارتی باعث می‌شود مربا خوشرنگ‌تر شود و رنگ مربا تیره نشود و باعث بیرون اومدن رنگ گل‌ها می‌گردد.

۷- بعد از خنک شدن مربا رو داخل ظرف شیشه ای بریزید و در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.

این مربا رو به صورت ساده یا همراه با گردو میتوانید سرو کنید همچنین میتوانید از گردوی نگینی داخل خود مربا هم استفاده کنید در این صورت میتوانید بعد از شوک دادن به مربا گردوی نگینی رو به مربا اضافه کنید و اجازه دهید با در بسته به همراه دمکنی خنک شود.
” از گلاب و هل و رنگ خوراکی هم داخل مربا می‌توانید استفاده کنید.”
* بهترین قابلمه برای درست کردن مربا قابلمه مسی است.

 

 

 

مربای گل محمدی خشک :

۱) نیم کیلو گل محمدی خشک

۲)  یک کیلو شکر

۳) ۲ پیمانه آب

۴) ۲ پیمانه گلاب

۵) نصف قاشق چایخوری جوهر لیمو

طرز تهیه مربای گل محمدی خشک :

۱) آب، شکر و گلاب را داخل قابلمه بریزید و آنقدر هم بزنید تا شکر حل شود.

۲)  روی حرارت ملایم بذارید تا به جوش بیافتد و آرام آرام لعابدار شود.

۳) حال نوبت اضافه کردن جوهر لیمو است.

۴) در این مرحله گل محمدی خشک را بریزید و با قاشق فشار بدید تا توی شربت غوطه ور شود.

۵) در این مرحله درب قابلمه را به مدت یک ساعت بگذارید تا شربت قوام بیاید.

” رنگ مربا با گل خشک  به زیبایی با گل تازه نمیشود اگه دوست داشتید چند قطره رنگ گل می‌توانید اضافه کنید.”

در هنگام تفت دادن گل محمدی خشک باید توجه بفرمایید  زمان اندکی را صرف کنید زیرا حتی اگر یک گلبرگ بسوزد می‌تواند کل مربا را تلخ کند، تفت دادن باید به گونه‌ای باشد که گل‌ها گرم شود.

فوت کوزه‌‌گری مربای گل محمدی :

۱) حتماً گلبرگ‌ها رنگ صورتی داشته باشند.

۲) اگر اندازه گلبرگ‌ها بزرگ بود با قیچی به اندازه‌ی دلخواه در‌بیاورید.

۳) نباید برگ گل‌ها بیش از اندازه جوشیده شود چون باعث تلخی مربا می‌شود.

۴) گل خشک را به مدت یک ساعت قبل از پخت حتماً خیس کنید.

۵) رنگ خوراکی اضافه نکنید بعد از اضافه شدن جوهر لیمو خودبخود رنگ مربا باز می‌شود.

۶) اگر تمایل به استفاده از  جوهر لیمو نداشتید آبلیمو را جایگزین کنید.

۷) جای جوشاندن بیشتر مربا در مدت زمان بیشتری آن را دم کنید.